Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      LZ_logo_2014.jpg

      _________________.jpgIMG_f8d3a588253a7a1a175141aad3695ac3_V.jpg



      Інфляція - рекордно низька, житло - рекордно дороге

      12 січня 2012, 18:14 переглядів: 4801

      Рекордно низьке зростання цін?

      Україна закінчила 2011-ий рік з рекордно низькою інфляцією у 4.6%, пише щоденна газета "Сегодня".

      На думку експерта Олександра Жолудя, два основних фактори низької інфляції - це високий врожай зерна та овочів, а також загальносвітові тенденції. Адже, твердить експерт, ціни завжди ростуть повільніше, коли економіка у стагнації, тобто особливої заслуги влади у цьому немає.

      А ось президент Українського аналітичного центра Олександр Охрименко вважає, що таку низьку інфляцію статистична служба подала, аби догодити владі, використовуючи у своїх розрахунках насправді низькі ціни на овочі. Але насправді ціни на більшість продуктів зросли на 10-12%, твердить експерт.

      Думки експертів та уряду щодо інфляції у 2012 році збігаються, прогнозоване зростання цін коливається в межах 7.5-8%. Економіст Віктор Лисицький вважає, що уряд стримуватиме ціни на соціально значимі продукти, але великий вклад в зростання інфляції зробить Національний банк України, який, на думку експерта, масово друкуватиме гроші перед виборами для підвищення соціальних виплат.

      "В результаті подорожчає їжа, потім одяг та побутова техніка, і реальна інфляція складе 15-18%, хоча офіційна, напевно, виявиться в межах 8%", - цитує економіста Віктора Лисицького газета "Сегодня".

      Недосяжне житло

      Вартість житла в Україні не відповідає доходам населення, пише газета "Вечерние вести", адже бум на ринку нерухомості України у 2001-2008 роках був зумовлений скоріше спекулятивними операціями, а не макроекономічними факторами.

      Порівнюючи ціни на нерухомість в різних столицях Європи, газета пише, що німець повинен працювати в середньому 2,5 роки, аби назбирати гроші на квартиру площею 60 квадратних метрів у Берліні. Мешканці Польщі або Чехії працюватимуть на аналогічне житло приблизно 6 років, в той час як українцеві з середнім заробітком знадобиться 22 роки, аби назбирати на помешкання в столиці, навіть беручи до уваги кризове падіння цін у 2009-2011 роках.

      На думку видання, зростання цін на житло штучно стимулювалося у 2000-х роках, але наприкінці 2008 почався обвал цін, який і досі триває. Газета стверджує, що ціни падатимуть і надалі, адже немає економічного та соціального підґрунтя для бодай стримування їх на існуючому рівні.

       

      Служба моніторингу Бі-Бі-Сі

      Коментарі