Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      LZ_logo_2014.jpg

      _________________.jpgIMG_f8d3a588253a7a1a175141aad3695ac3_V.jpg



      Рейдерське захоплення професії

      1 червня 2012, 12:39 переглядів: 4367

      Рейдерське захоплення професії

      Степан Батіг — П'ятниця, 1 червня 2012, 12:04
      Степан Батіг, керівник приватної компанії-оцінювача

      Автор цього матеріалу - учасник ринку оцінювання - просив не називати свого справжнього імені. Зважаючи на важливість порушеної ним теми і після консультації з колегами автора за цим видом діяльності "Економічна правда" вирішила опублікувати текст і запрошує до дискусії всі зацікавлені сторони.

      Виявляється, можна відібрати не тільки підприємство, а навіть і професію. Саме в такому стані опинилася професія оцінювача, яка розвивається в Україні уже близько 20 років.

      Будувалася вона на принципах Міжнародних стандартів оцінки, аж поки у 2001 році не були прийняті закони "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність", "Про оцінку земель", а також Національні стандарти оцінки НС-1 і НС-2.

      І ось комусь закортіло поламати всю систему і підпорядкувати собі оціночну діяльність, залишивши за бортом цієї професії досвідчених оцінювачів.

      Базового закону "Про оцінку майна" поки що не чіпали, але до інших законів вносяться норми, які поступово руйнують суть оцінки і залишають без роботи оціночні фірми.

      Досі в оцінці було два напрями: оцінка нерухомого і рухомого майна та оцінка цілісних майнових комплексів. Тепер же "команда професіоналів" придумала в оцінці третій напрям: оцінка для оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів.

      Вона робить цей вид діяльності винятковим, тобто вводиться оцінка тільки "для оподаткування" - і жодної іншої. Потрапити в це коло з винятковим видом діяльності іншим фірмам неможливо. Це далеко не все: за невстановленими навчальними програмами підкилимно готуються нові оцінювачі - уже навіть склали екзамени.

      Зміни до закону про програму приватизації на 2012-2014 роки містять наступну норму.

      "Встановити, що оцінка об’єктів приватизації, а також оцінка іншого майна, майнових прав, у тому числі нормативна грошова оцінка, здійснюються відповідно до законодавства з питань оціночної діяльності, а у випадках оцінки майна, майнових прав для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів здійснюється відповідно до законодавства з питань оціночної діяльності з урахуванням пункту 5 статті 5 закону "Про Фонд державного майна" суб’єктами господарювання приватної форми власності, винятковим видом діяльності яких є оцінка для цілей оподаткування".

      А в недавно прийнятому законі "Про фонд Держаного майна" є наступний пункт.

      "У сфері оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності фонд веде Державний реєстр оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, для включення (виключення) таких суб'єктів до Переліку суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання як органів, уповноважених здійснювати оцінку для випадків, встановлених Податковим кодексом".

      І ось ФДМ на підставі цих законів, в обхід базового закону про оцінку, своїми наказами вносить зміни до Реєстру оцінювачів. Однак вже до того наразі невідомі фірми - на сайті ФДМ інформації про них поки нема - чекають дозволу на здійснення оцінки.

      Цікаво, що новітні "оцінювачі" будуть здійснювати "сурогат оцінки" за допомогою спеціальної комп’ютерної програми. "Сурогат" - за словами самого М. Горяйнова - директора департаменту оціночної діяльності ФДМ, який 25 травня 2012 року проводив у Дніпропетровську конференцію з питань третього напряму в оцінці.

      Найцікавіше, що мовчать провідні оцінювачі, які стояли біля витоків Методик з оцінки майна та землі і Національних стандартів, мовчать громадські організації оцінювачів. Лише керівник Українського товариства оцінювачів О. Амфітеатров писав листа до ФДМ.

      Однак з розмов оцінювачів випливає, що ФДМ запроваджував ці нововведення не за своєю ініціативою, а під тиском зверху. Цікаво, чи справді це так?

      У підсумку маємо наступне.

      Оціночна діяльність в Україні згортається. Окремі фірми, за якими стоять дуже "непрості" господарі, будуть замість оцінки продукувати "сурогат".

      Навчання "нових оцінювачів", відбір баз навчання та формування екзаменаційних комісій - все булу зроблено кулуарно.

      Робиться це для того, щоб всі грошові потоки від оцінки, які здійснювали незалежні оцінювачі і Україні, скерувати в одні руки.

      Таким чином, крім руйнування оціночної діяльності, маємо знищення оціночного бізнесу, руйнування середнього класу підприємців.

      Думаю, висловлю думку всіх оцінювачів: треба внести ясність і з'ясувати наступне.

      1. Хто, якщо не ФДМ, стоїть за цими новаціями?

      2. Чому все робилося тихо і підкилимно?

      3. Чому мовчать саморегулюючі організації оцінювачів і провідні оцінювачі України?

       

      постійна адреса публікації та її обговорення:  http://www.epravda.com.ua/columns/2012/06/1/325221/

      Коментарі