Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      LZ_logo_2014.jpg

      _________________.jpgIMG_f8d3a588253a7a1a175141aad3695ac3_V.jpg



      Монопольная оценка в масштабах государственного рейдерства.

      8 червня 2012, 12:02 переглядів: 4784

      Федерация оценщиков бизнеса и интеллектуальной собственности (ФОБИС) обратилась (текст письма в конце сообщения) в Антимонопольный комитет Украины с просьбой принять меры по изъятию норм, связанных с реализацией закона Украины «О фонде государственного имущества Украины» (ФГИУ). Информация об этом размещена на  портале ФОБИС.

      Так, федерация оценщиков просит принять меры по созданию прозрачного механизма оценки недвижимости для целей налогообложения путем отмены приказов Фонда государственного имущества Украины № 554, 555, 556 от 23 апреля 2012 года и приказа Министерства юстиции Украины № 766/5 от 21 мая 2012 года. А также признать за оценщиками, которые получили квалификационные документы по соответствующим специальностям оценки в соответствии с законом Украины «Об оценке имущества, имущественных прав и профессиональной оценочной деятельности в Украине» права осуществлять оценку для целей налогообложения.

      В ФОБИС утверждают, что данными нововведениями государство в лице ФГИУ грубо нарушило положения закона «О защите экономической конкуренции, а именно ст. 15 — предоставление отдельным субъектам хозяйствования или группам субъектов хозяйствования льгот или других преимуществ, которые ставят их в привилегированное положение относительно конкурентов, что приводит либо может привести к недопущению, устранению, ограничению или искажению конкуренции. А также действие, вследствие которого отдельным субъектам хозяйствования или группам субъектов хозяйствования создаются неблагоприятные или дискриминационные условия деятельности по сравнению с конкурентами».

      В Федерации оценщиков объяснили, что согласно приказам и изменениям к ним ФГИУ, вместо 9 тысяч сертифицированных оценщиков, работающих в Украине, только 50 человек будут принимать решения о том, «что, сколько и для кого будет стоить в нашей стране». Отметим, что на сайте ФГИ имеется список из 12 неизвестных компаний, который имеют право проводить соответствующую оценку. 

      «Малый и средний бизнес успешно и быстро будет поглощен большим, — говорится в сообщении ФОБИС. —  И это в то время, когда Президент Украины Виктор Янукович потребовал от руководства государственных органов, осуществляющих правоохранительные и контролирующие функции, немедленного прекращения неправомерного давления на малый и средний бизнес».

      Кроме того, подобные нововведения могут привести к значительному удорожанию услуг населению и поставить «крест» на их качестве. Таким образом, наспех «продавленные» изменения предоставили определенным структурам монопольное право манипулировать оценкой имущества в Украине.

      ФОБИС также предоставила не полный перечень изменений, внесенных в приказ, которые приводят к монополизации рынка услуг по оценке:

      — привлечение к оценочной деятельности «сторонних организаций», которые предназначены стать спутниками оценочных фирм при отмывании средств;

        — уничтожение института стажировки вопреки закону «Об оценке имущества, имущественных прав и профессиональной оценочной деятельности в Украине»;

        — виртуальное внедрение так называемой системы управления качеством в оценке, которая приобретает статус интеллектуальной собственности «посторонних» организаций. «Проще говоря, это легализованный механизм для получения «отката» средств в размере около 70%, которые будут отдавать «посторонним» организациям оценочные предприятия, которые будут допущены к данному виду деятельности», — говорится в сообщении.

      По мнению представителей ФОБИС, новые правила не просто введут новую схему «откатов», коррупции, уничтожения целой отрасли для малого и среднего бизнеса, но и оставят без работы тысячи специалистов-оценщиков в Украине.

      Отметим, что это уже далеко не первая попытка перекроить под себя оценочную деятельность в Украине одними и теми же депутатами. Уже три года оценщики борются с различными попытками внесения изменений в законодательство об оценке наподобие тех, что удалось все-таки провести относительно оценки доходов физических лиц. До сих пор здравый смысл большинства народных депутатов не давал возможности «маленькой, но очень инициативной группе» создать с независимой оценки в Украине свой «небольшой» бизнес».

      Текст обращения :

      Антимонопольний комітет України

       Звернення

      Оціночна громадськість вкрай занепокоєна ситуацією щодо прийнятих Фондом державного майна України наказів, пов’язаних з реалізацією Закону України «Про фонд державного майна України».

      Стаття 5 Закону України «Про Фонд державного майна України»  та пункт 4 "Прикінцевих положень"  Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012-2014 роки»  визнали оціночну діяльність для цілей оподаткування як виключний вид діяльності за новим напрямом №3 «Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства».

      Так,  в Наказах ФДМУ і змінах до них додатково і необґрунтовано з'явилися зміни, які створили ситуацію, коли замість дев’яти тисяч сертифікованих оцінювачів, які працюють в Україні,  лише 50 осіб вирішуватимуть, що, скільки і для кого коштуватиме в нашій країні. Малий і середній бізнес успішно і швидко буде поглинутий великим. І це в той час, коли Президент України Віктор Янукович зажадав від керівництва державних органів, що здійснюють правоохоронні та контролюючі функції, негайного припинення неправомірного тиску на малий та середній бізнес.

      Окрім ліквідації на ринку оцінки малого і середнього бізнесу та фактичної монополізації галузі, нововведення призведуть до подорожчання послуг населенню та поставлять «хрест» на їх якості.

       Наспіх «продавлені» зміни у вищезазначені  законодавчі акти (без змін  в профільному законі) надали певним структурам монопольне право маніпулювати оцінкою майна в Україні. Про закони ринку і справедливу конкуренцію більше мова не йде.

      Ось далеко не повний перелік змін, внесених до наказів Фонду державного майна України, які впроваджують на ринку монополію на надання послуг з оцінки:

      - залучення  до оціночної діяльності «сторонніх організацій», які призначені стати супутниками оціночних фірм при відмиванні коштів;

      - знищення інституту стажування всупереч Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність  в Україні». Професіоналізм і репутація, схоже остаточно втратили актуальність в цій галузі економіки.

      - віртуальне впровадження так званої системи управління якістю в оцінці, яка набуває статусу інтелектуальної  власності «сторонніх»  організацій.  Простіше кажучи, це легалізований механізм  для отримання «відкату» коштів в розмірі близько 70%, які будуть віддавати «стороннім» організаціям оціночні підприємства, що будуть допущені до даного виду діяльності.

      Нові правила не просто запровадять нову схему «відкатів», корупцію, знищення цілої галузі для малого та середнього бізнесу, а ще й залишать без роботи тисячі фахівців-оцінювачів, які поки що працюють на цьому ринку в Україні.

                                                                                       

      Ми просимо Вас  не допустити впровадження  цієї  напівкримінальної схеми та вжити заходів щодо вилучення з статті 5 Закону України "Про  Фонд державного майна України"  та   з  пункту 4 «Прикінцевих положень»  Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012-2014 роки» норм, що регламентують оцінку для цілей оподаткування.

       

      Даними нововведеннями держава грубо порушила положення ЗУ «Про захист економічної конкуренції", а саме ст.15:

      «2. Антиконкурентними діями органів влади, органів місцевого
      самоврядування, органів адміністративно-господарського управління
      та контролю, зокрема, визнаються: …
      пряме або опосередковане примушення суб'єктів господарювання до пріоритетного укладення договорів, першочергової поставки товарів певному колу споживачів чи першочергового їх придбання у певних продавців;

      будь-яка дія, спрямована на централізований розподіл … ринків між суб'єктами господарювання за територіальним принципом, асортиментом товарів, обсягом їх реалізації чи закупівель або за колом споживачів чи продавців».

      Розуміючи, що внесення змін у закони є доволі тривалим процесом, просимо наразі вжити заходів щодо створення прозорого механізму оцінювання нерухомості для цілей оподаткування шляхом:

       скасування наказів Фонду державного майна України №554, 555, 556 від 23 квітня 2012 року та  наказу  Міністерства юстиції України №766/5 від 21 травня 2012 року;

       визнання за оцінювачами, які отримали кваліфікаційні документи за відповідними спеціалізаціями  оцінки  у відповідності з Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» права  здійснювати оцінку для цілей оподаткування.

       

       

      З повагою,

      Президент ВГО «Федерація оцінювачів бізнесу

      та інтелектуальної власності»

      Тетяна Павлюк

       

      Коментарі